Wij denken met je mee, informeren je over alle mogelijkheden en staan je bij.

Vruchtbaarheidsproblemen

“FIOM heeft mij op een manier gesteund wat ik bij vrienden/familie niet kon vinden.”

​Vruchtbaarheidsproblemen

De meeste stellen die aan hun kinderwens werken, worden binnen een jaar zwanger. Eén op de zes paren raakt echter niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, maar soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem en lukt het niet om zwanger te worden zonder hulp van medische technologie. 

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw zoals verklevingen van de eileiders of eierstokken, aandoeningen als endometriose of PCO syndroom, een hogere leeftijd van de vrouw, een vervroegde overgang of vruchtbaarheidsproblemen bij de man zoals een slechte zaadkwaliteit, maar ook over- of ondergewicht, alcoholgebruik of roken. Soms blijft de oorzaak onbekend of gaat het om een combinatie van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw en de man.

Fysieke en emotionele belasting van vruchtbaarheidsbehandelingen

Wanneer zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt, kom je veelal via de huisarts in het medische circuit terecht. Een vruchtbaarheidsbehandeling vraagt veel van mensen, zowel fysiek als emotioneel. Op allerlei momenten naar het ziekenhuis, onderzoeken, de hormonen, de stress, de vrees, de hoop, de teleurstelling en het gevoel hebben dat je van cyclus naar cyclus leeft. En daarnaast de onzekerheid of dit alles wel leidt naar de zo gewenste zwangerschap of dat een kind jullie niet gegeven zal zijn. Je kan het gevoel krijgen dat alles alleen nog maar draait om zwanger worden. Ook kan je zo meegesleurd worden in het medische circuit dat het lastig is om stil te staan bij wat jullie willen en waar jullie grenzen liggen. Naast het fysieke traject kun je ook met verschillende sociaal-emotionele vragen te maken hebben. Je kan tegen vragen aanlopen als: 

  • Welke (medische) mogelijkheden zijn er en waar liggen jouw grenzen? Hoe ver willen jullie gaan?
  • Hoe is het voor je om als partner mee te maken dat de aandacht veelal naar de partner die de behandelingen krijgt uitgaat, terwijl jij ook met jouw emoties/gedachten en onzekerheden worstelt?
  • Hoe ga je om met je partner wanneer zij door de hormonen last heeft van stemmingswisselingen?
  • Hoe reageert je omgeving? In hoeverre vertel je hen waar je mee bezig bent? 
  • Wat vertel je op je werk over waarom je steeds weg moet? Hoe regel je jouw afwezigheid voor ziekenhuisbezoeken op je werk?
  • Hoe bepaal je je grenzen als er weer iemand uit je vriendenkring een kinderfeestje geeft en het lijkt alsof er alleen maar mensen met kinderen zijn?
  • Moet je in die app groep blijven van de zoveelste babyshower of kan je ook aangeven dat dit te confronterend voor je is?

Het effect op je relatie

De stress en emoties bij vruchtbaarheidsproblemen kunnen ook voor spanningen in je relatie zorgen. Wanneer zwanger worden niet op de natuurlijke manier lukt, gaan mannen en vrouwen hier vaak anders mee om. Diverse studies hebben aangetoond dat mannen en vrouwen vruchtbaarheidsproblemen anders beleven. Vrouwen geven aan meer last te hebben van depressieve gevoelens en stress voor de behandeling. Mannen houden zich vaak sterk, zodat ze hun partner kunnen steunen, maar ze geven ook aan zich meer geïsoleerd te voelen tijdens de behandeling. Als de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen bijvoorbeeld bij een partner lijkt te liggen, kan deze het gevoel hebben te falen als partner en schuldgevoelens naar de andere partner toe hebben. Door allerlei (onuitgesproken) onderliggende gedachtes en emoties en de verschillende manier waarop partners hier mee om gaan, kan het lastig zijn elkaar te steunen en begrip voor elkaar te vinden. Gooi er ook nog eens een dosis hormonen en stemmingswisselingen bovenop en het is niet verwonderlijk dat het even niet lekker loopt tussen jullie. Ook lijdt het seksleven vaak onder de vruchtbaarheidsproblemen. Het verplichte karakter dat de seks kan krijgen, vermindert vaak de beleving van plezier en de zin in seks. Een verslechterd seksleven kan de verbinding die je als stel ervaart nog verder verslechteren.

De invloed van je omgeving

Voor mensen in jouw omgeving voor wie het krijgen van kinderen zonder problemen ging, kan het heel moeilijk zijn te begrijpen wat jullie als stel doormaken. Niet iedereen begrijpt hoe ingrijpend vruchtbaarheidsproblemen en een medisch traject zijn, vooral wanneer ze dit zelf nooit hebben meegemaakt. Ze snappen niet wat er allemaal bij komt kijken, hoe het je leven en relatie beïnvloedt of denken er te gemakkelijk over. Ze weten niet hoe ze moeten reageren of hoe ze met jouw verdriet om moeten gaan. Er wordt niet genoeg of juist te veel aan jullie gevraagd of er worden goedbedoelde maar kwetsende opmerkingen gemaakt als “je moet gewoon een keer op vakantie gaan en dan word je wel zwanger”. Onbegrip kan je het gevoel geven er alleen voor te staan. Ook kan het er voor zorgen dat je meer afstand gaat houden tot (een gedeelte) van je omgeving. Er vindt een selectie in begripvolle en minder begripvolle contacten plaats. Daarnaast kan de confrontatie met zwangere vrouwen of pasgeboren baby’s heel confronterend voor je zijn. Ook dit kan de omgang met vriendinnen, kennissen en familieleden beïnvloeden. Gelukkig zijn er ook vaak wel mensen die op de goede manier begrip tonen. De omgeving steunt het best door interesse te tonen, te luisteren en er gewoonweg te zíjn.

Hulp door FIOM Den Haag

Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat de behandelingen emotioneel zwaar voor je zijn of de vruchtbaarheidsproblemen voor spanningen in jouw relatie zorgen of wanneer je niet echt kan praten met jouw omgeving omdat ze niet snappen hoe het voor je is, kan je voor begeleiding terecht bij FIOM Den Haag. Wij begrijpen vruchtbaarheidsproblemen, hoe ze  jouw leven en relatie beïnvloeden, de moeilijke keuzes die je moet maken over waar je grenzen liggen, hoe sterk je kinderwens kan zijn. FIOM Den Haag biedt een luisterend oor en waar nodig praktische handvatten.

Onze hulpverlening is gratis en vertrouwelijk. Je hebt geen verwijzing nodig.