Fiom Den Haag

Wij denken met je mee, informeren je over alle mogelijkheden en staan je bij.

Jong moeder of vader

Zwanger en nu?

Jij bent zelf zwanger of je vriendin is zwanger en je bent nog jong. Je leven en je toekomst komen er ineens heel anders uit te zien. Waar je leven eerst voornamelijk om jezelf draaide, om wat jij wilde van het leven en welke plannen jij had, draait je leven opeens om iemand anders: je kind. Een kind krijgen is een grote verantwoordelijkheid. Je kan zelf denken “ben ik er wel klaar voor?” of “kan ik het wel?”, maar je kan ook tegen vooroordelen aanlopen vanuit je omgeving.  Door je jonge leeftijd kan er bij voorbaat al (onterecht) aan getwijfeld worden of jij het wel aan zal kunnen om ouder te worden. De plannen die je had voor je leven moeten waarschijnlijk bijgesteld worden. Er moeten allerlei praktische zaken geregeld worden en er komen waarschijnlijk ook veel vragen op je af. Vragen waar je mogelijk nog geen pasklaar antwoord op hebt, zoals:

  • Hoe ga ik dit aan mijn ouders vertellen? Hoe gaan ze reageren? Welke steun kan ik verwachten van mijn omgeving?
  • Wat is het effect van de zwangerschap op mijn relatie? 
  • En wat doe je als je partner je verlaten heeft of je om een andere reden er alleen voor komt te staan? Hoe ga ik alleen mijn kind opvoeden?
  • Hoe zit het met erkenning en een bezoekregeling? 
  • Welke rol en rechten heb ik als vader?
  • Misschien heb je schulden, huisvestingsproblemen, geen inkomen of maak je je zorgen welke gevolgen de zwangerschap op je studie heeft of hoe je het straks met je werk gaat regelen? 
  • Hoe zit het met allerlei praktische zaken die je moet regelen als toeslagen, kinderopvang, verzekeringen, kinderbijslag e.d.?
  • Wat als er medische complicaties zijn waar je je zorgen over maakt of je veel last hebt van zwangerschapsklachten? 
  • Ook kan je vragen hebben wat je allemaal moet regelen als je zwanger bent, zoals bijvoorbeeld kraamzorg, of kan je angstig zijn over de bevalling.

Je bent al jong moeder of vader

We begeleiden niet alleen jonge moeders en vaders tijdens hun zwangerschap. Ook als je al een tijdje moeder of vader bent van een of meer kinderen kan je bij ons op gesprek komen. Je kan bij ons terecht als je tegen regeldingen aanloopt, zoals inkomen, schulden, kinderopvang of toeslagen, of vragen hebt over de opvoeding, een erkenning of bezoekregeling, maar ook als je problemen hebt met je ex of je omgeving etc. Een kind opvoeden is een zware taak, zeker als je ook nog eens stress of problemen hebt of er alleen voor staat. Iedereen kan wel eens wat extra hulp of ondersteuning gebruiken.

Jong vader, jouw keuze?

Misschien ben je heel blij vader te worden en zie je jouw rol als vader al helemaal zitten. Maar het kan ook zijn dat je jong vader bent of wordt van een kindje, terwijl dit misschien niet jouw eigen keuze is geweest. Vaak beslist de vrouw uiteindelijk of de baby er komt of niet, omdat het om haar lichaam gaat. Dit kan voor jou als toekomstige vader gepaard gaan met gevoelens als machteloosheid, frustratie, paniek, teleurstelling, maar ook verantwoordelijkheidsgevoel. Ook als je je in die situatie bevindt, ben je welkom in gesprek te gaan met een medewerker van de FIOM over jouw situatie en hoe je er mee om wilt gaan. 

Hulp door FIOM Den Haag

In welke situatie je ook zit, zwanger of al met een kind, welke praktische vragen je ook hebt of waar je ook tegenaan loopt, FIOM Den Haag is er om je te helpen antwoorden te vinden op je vragen en je een luisterend oor te bieden. Je kunt ons alles vragen over je zwangerschap, bevalling, de baby of je (aanstaande) rol als mama en/of papa of waar je maar mee zit. Wij weten wat je waar kunt regelen en helpen je hierbij. Wij gaan uit van jouw eigen kracht en ondersteunen jou om zelf oplossingen te vinden voor je problemen, zodat je weer zelfstandig verder kunt.

Onze hulpverlening is gratis en vertrouwelijk. Je hebt geen verwijzing nodig.