Fiom Den Haag

Wij begeleiden je bij jouw verdriet en het verwerken van dit verlies.

Ongewenst kinderloos

“Fijne en deskundige begeleiding, laagdrempelig contact en vooral steunend en begripvol.”

​Ongewenst kinderloos 

Het krijgen van kinderen is bijna een vanzelfsprekendheid in onze maatschappij, een levensdoel en een volgende stap in iemands leven of relatie. Het vervullen van een kinderwens is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hoewel de medische technologie zich steeds verder ontwikkelt en mensen kan helpen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan, blijft een aantal mensen toch ongewenst kinderloos. 1 op de vijf mensen in Nederland blijft kinderloos en voor bijna de helft daarvan is dit ongewenst. 

Een onvervulde kinderwens kan verschillende oorzaken hebben:

  • Misschien heb je vanwege vruchtbaarheidsproblemen al vele medische behandelingen gehad, maar bleef die gewenste zwangerschap uit of waren er voor jou geen passende opties (meer)? 
  • Misschien kon je wel zwanger worden, maar eindigden je zwangerschappen steeds in een miskraam? 
  • Misschien heb je nooit een geschikte partner kunnen vinden om (op tijd) een kind mee te krijgen? 
  • Misschien wilde jij wel een kind maar je partner niet en wilde jij ook de relatie niet kwijt? 
  • Misschien is er sprake van erfelijke afwijking(en)/ aandoeningen/ ziektes of psychische problemen/stoornissen, die ervoor zorgen dat je het niet verantwoord vond om een kind te krijgen? 

Rouwproces

Wat de oorzaak ook is, wanneer je gaat beseffen dat een kind krijgen voor jou niet is weggelegd, kom je in een rouwproces. Verdriet over ongewenste kinderloosheid is vaak een heel diep en ongrijpbaar soort verdriet. Het wordt ook wel een onzichtbaar verdriet genoemd. Je rouwt om een kind dat er nooit is geweest en er niet meer zal komen maar wat je zo graag wilt. Je rouwt om het verlies van je toekomstdromen en om het verlies van het beeld van de moeder of vader die je nooit zult worden. Dat maakt jouw verdriet voor de omgeving soms lastig te begrijpen en ook binnen een relatie kan het soms tot onbegrip over en weer leiden. 

Naast verdriet kan je ook andere gevoelens ervaren. Dat je geen controle had op het krijgen van een kind, kan gevoelens van leegte, machteloosheid, paniek, angst en frustratie met zich meebrengen. Je kan het gevoel hebben dat jouw lichaam je gefaald heeft, omdat het jou niet lukte zwanger te worden en je kunt je daarover schamen. Je zelfbeeld kan schade hebben opgelopen. Je kan je schuldig voelen naar je partner toe of boos omdat hij geen kinderen wilde. Het kan heel onrechtvaardig voelen dat jou een kind niet gegeven is. Ook kan je je eenzaam en buitengesloten voelen omdat je geen kinderen hebt, alsof kinderen hebben de norm is, een norm waar jij niet aan kan voldoen.

Het verdriet om je onvervulde kinderwens is iets wat je altijd met je mee zal dragen en wat in verschillende fases in je leven weer de kop op kan steken. Bijvoorbeeld wanneer je in je omgeving ziet dat familie of vrienden wel mijlpalen behalen als een kind krijgen of een kind wat afstudeert of wanneer zij wel grootouders worden.

Een andere toekomst

Het krijgen van een kind was misschien een groot onderdeel van je wie je dacht te zijn, van je toekomstplannen en dromen. Nu dit kind er definitief niet komt, moet je én het verlies verwerken én je weg vinden in de nieuwe realiteit én een nieuwe toekomst maken. Een belangrijk deel van de toekomst verliest zijn waarde. Dit kan allerlei vragen oproepen als:

  • Hoe ga je om met het verlies en verdriet dat je nooit zelf ouder zal worden?
  • Hoe accepteer je dat je geen kinderen zal krijgen?
  • Hoe geef je je leven een andere invulling dan het ouderschap? 
  • Hoe vul ik die leegte op in mijn leven?
  • Wie ben ik als ik geen moeder/ vader word? 
  • Wat betekent dit verlies voor onze relatie? 
  • Hoe ga je om met reacties en onbegrip uit je omgeving? 
  • Hoe ga je om met de vraag “heb je kinderen?”?

Afscheid nemen van je kinderwens en het rouwen om een kind wat je niet krijgt, is een zwaar proces wat tijd kost. Mensen zijn snel geneigd bij een groot verlies, hun verdriet weg te stoppen, maar het is belangrijk jouw rouw de volle aandacht en tijd te geven. Ook jouw verdriet mag er zijn. Jouw kinderloosheid zal je leven bij je blijven, maar als je goed hebt gerouwd, kunnen wel de scherpe kantjes er af gaan en kan je misschien een nieuwe betekenis in je leven vinden.

Hulp door FIOM Den Haag

Bij de FIOM kun je terecht voor een luisterend oor. We gaan samen op zoek naar wat je nodig hebt om dit verlies te verwerken, hoe je mogelijk nog afscheid moet nemen, wat je nodig hebt om hier mee om te gaan, hoe je steun kan zoeken, hoe je voor jezelf kan zorgen en je leven (ondanks het verdriet) weer een betekenisvolle invulling kan geven.

Onze hulpverlening is gratis en vertrouwelijk. Je hebt geen verwijzing nodig.