Fiom Den Haag

Wij begeleiden je bij jouw verdriet en het verwerken van dit verlies.

Verwerking na miskraam

Rouwproces

Over miskramen wordt weinig gesproken, maar het komt helaas meer voor dan je misschien denkt. Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangerschap tot 16 weken. Ongeveer 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam en die kans neemt toe met de leeftijd. Ondanks dat vrouwen vaak wel rekening houden met een kans op een miskraam in de eerst 12 weken, komt het vaak toch als een onverwachte klap. 

Het is een heftige ervaring als je eindelijk zwanger bent van het door jou zo gewenste kind en je het dan kwijtraakt. Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. Misschien begon je al te dromen over je kind, hoe het eruit zou zien, of het een jongen of meisje was, over de toekomst? Misschien had je al een kloppend hartje op de echo gezien of de baby al voelen bewegen in je buik? Je bent niet alleen je ongeboren kind kwijtgeraakt maar daarmee ook alle fantasieën en toekomstdromen over je kind. Ook kan je jezelf afvragen of iets wat jij gedaan hebt, oorzaak is van de miskraam. Dit is echter meestal niet het geval.

Lichamelijk ben je vaak snel weer in orde na een miskraam, maar de verwerking van je verdriet kan veel langer duren. De tijd die je nodig hebt om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. De ene vrouw is er na enkele maanden ‘overheen’, de andere doet er jaren over. Een nieuwe zwangerschap kan het verdriet en de angst voor een nieuwe miskraam weer actueel maken. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen.

De invloed van je omgeving

De reactie van de omgeving speelt een grote rol bij de verwerking. Niet iedereen begrijpt hoe ingrijpend een miskraam is, vooral wanneer ze dit zelf nooit hebben meegemaakt. Mensen in je omgeving denken misschien dat je er na een aantal weken of maanden wel weer overheen zou moeten zijn of ze weten niet hoe met jouw verdriet om te gaan. Al snel wordt er niet meer gesproken over jouw verlies of worden er eventuele goedbedoelde, door onmacht ingegeven opmerkingen gemaakt als “ je bent nog jong” en/of “het was toch nog niets” en/of “je wordt wel weer zwanger”. Onbegrip kan de verwerking in de weg staan en je het gevoel geven er alleen voor te staan. Daarnaast kan de confrontatie met zwangere vrouwen of pasgeboren baby’s heel confronterend voor je zijn. Dit bemoeilijkt de omgang met vriendinnen, kennissen en familieleden soms sterk.

Ook voor de man

Vaak gaat de meeste aandacht rondom een miskraam naar de vrouw. Maar ook jij bent jouw kind kwijtgeraakt en ook jij hebt recht op jouw verdriet. Misschien probeer jij je als man ook sterk te houden om haar op te vangen? Misschien botst de manier hoe jij er mee omgaat met die van je partner? Soms is de beleving van het verlies ook echt anders voor jou dan voor haar. Jij hebt immers jullie kind niet gedragen, maar dat hoeft jouw verdriet niet minder te maken. Rouw is heel persoonlijk en iedereen doet dit op zijn eigen manier.

Hulp door FIOM Den Haag

Wanneer je het gevoel hebt niet verder te komen in de verwerking van je verdriet, wanneer je niemand hebt om over je miskraam te praten, wanneer je gevoelens je functioneren van alle dag in de weg staan of je eerdere miskraam je bang maakt in je huidige zwangerschap, blijf er dan niet mee zitten. Erover praten, kan helpen. FIOM Den Haag is er voor vrouwen en/of hun eventuele partners. Wij begeleiden je bij jouw verdriet en het verwerken van dit verlies.

Onze hulpverlening is gratis en vertrouwelijk. Je hebt geen verwijzing nodig.